top of page

Cesta za zdravším ja

Tento príspevok bude trošku osobnejší, keďže s FitNation tímom mám viac osobný než pracovný vzťah. Počas obdobia kedy som sa rozhodla založiť nutričnú poradňu NellaVita som mala to šťastie spoznať skvelého, empatického a akosi vždy usmiateho Romana Frečku (to budú zrejme tie endorfíny z tréningov :) Jeho nadšenie, ľudskosť a túžba robiť veci na 120% ma nesmierne motivovala a verila som, že vybudujeme skvelú spoluprácu. Džerinku (Katarína Gerhátová) som poznala ešte zo spoločných basketbalových čias keďže sme proti sebe hrávali ligu a keď som zistila, že je trénerkou vo Fitnation, mala som o dôvod viac so skvelým tímom odborníkov nadviazať spoluprácu :) Postupne som sa zoznámila aj s ostatnými členmi tímu a zisťovala, že mám veľké šťastue, že môžem spolupracovať, konzultovať a posúvať sa vpred s poprednými trénermi na Slovensku.

Keďže som sama mala problémy s bolesťami chrbtice a potrebovala som zvýšiť frekvenciu fyzickej aktivity, rozhodla som sa vyskúšať osobného trénera. V živote som trénovala len pod vedením tímového trénera, ktorý trénoval celý basketbalový tím, alebo som trénovala sama bez odborného vedenia. Keďže mi pohyb jednoducho pri sedavej práci chýba a sama sa veľakrát po celom dni neviem donútiť obuť si tenisky a vybehnúť do prírody, voľba bola jednoznačná. Moja prvá skúsenosť s osobným trénerom bola práve so skvelou, priateľskou a veľmi ľudskou trénerkou Monikou Weigertovou. Pri tréningoch pod vedením Moniky som mala pocit kompletnej dôvery v každý cvik ktorý mi ukázala a zatiaľ som nikdy nezažila, že by sa niekto venoval doslova každému svalu, úponu a šlache na mojom tele, a to som paradoxne 13 rokov hrala vrcholovo basketbal. Okrem vysokej odbornosti sme sa počas tréningov nasmiali až nám slzy tiekli a Monika sa o mňa skutočne starala aj mimo tréningov kedy bolo veľmi príjemné že sa zaujímala či nemám svalovicu alebo či sa po tréningu dobre cítim. V dnešnej uponáhľanej dobe si nesmierne cením tak individuálny a ľudský prístup, ktorý vo FitNation vládne.

Faktor výživy a stravovania majú pri dosiahnutí úspechov a cieľov pri tréningu poprednú úlohu, keďže správna výživa sa podiela až na približne 70% úspechu a tréning na približne 30%. Pokiaľ hovoríme o úspechu, myslíme tým cieľ ako dosiahnutie redukcie telesnej hmotnosti, zvýšenie objemu kostrového svalstva alebo špecifického cieľa pri športovom výkone. Na základe dostupných zdrojov a publikovaných štúdií je zrejmé, že pri nadváhe/obezite by ku dosiahnutiu redukcie telesnej hmotnosti stačilo aj výrazne zmeniť stravovanie bez pohybovej aktivity, čo ale neznamená, že by išlo o “zdravé chudnutie” keďže by došlo ku zníženiu aktívnej svalovej hmoty spolu s telesným tukom, čo nie je žiaduce. Pri redukcii telesnej hmotnosti je preto zásadné aby sa skombinovala zmena stravovania spolu s tréningovým programom, aby bolo chudnutie zdraviu prospešné, efektívne a hlavne aby sa klient cítil fyzicky aj psychicky lepšie. Ako odborník na výživu a vedkyňa si uvedomujem nevyhnutnosť prepojenia nastavenia výživy a jedálnička v kombinácii so správnym a individuálne nastaveným tréningovým programom. Preto je spolupráca nutričnej poradne s osobnými vysoko kvalifikovanými trénermi nevyhnutná, a to pre dosiahnutie komplexnosti poskytovaných služieb a najmä pre dosiahnutie stanovených cieľov.

Preto by som bola rada, pokiaľ by si aj klienti uvedomovali, že pri zmene životného štýlu alebo pri redukcii telesnej hmotnosti či pri dosiahnutí stanovených športových cieľov je dôležité, aby sa naše odbornosti z nutričnej poradne NellaVita a tímu osobných trénerov FitNation prepojili. Sme tu pre Vás aby sme Vám spoločne pomohli dosiahnuť cieľ ktorý ste si stanovili :)



164 zobrazení0 komentářů
bottom of page